Jr Developer olarak ilk işini almak için ipucları

10 yıllık kariyerime ortalamanın biraz üstünde iş değiştirdim. Mülakatta masanın karsı tarafında da oldum. Tüm bunların bana verdiği deneyimler ışığında, eğer şimdi kariyerimin başında olsaydım ne yapardım bunu yazmak istedim. Kariyerimin açık ara en zor dönemi elbette ki ilk işimi almaktı. Özellikle kayseri gibi küçük bir yerdeyseniz ve mühendislik mezunu değilseniz. (Tabi o zamanlar remote imkanlar da yok)

Aslında iş bulmak biraz masallardaki gibi. Prensi bulana kadar tüm kurbağaları öpmen de gerekebilir, prens elinde ayakkabısı ile köşe köşe sizi arıyor da olabilir. Biz evrendeki şansımızı artırmak için elimizden geleni yapalım.

Aşağidaki maddeleri yapan birinin dünyada ve Türkiye ilk işini alması çok kolay olacaktır. (Biliyorum çünkü çalıştığım firmalar böyle adayları gördüğümüz an havada kaptı.)

  • Örnek Uygulamalar yapın . Bunlar bitmiş ve çalışır olsunlar. Bir todo app yaptıysanız bile bitmiş, çalışan test edilebilen halde olsun. (Sonraki facebook yazıp demiyorum. Basit bir crud app mi yaptın, bir tutorial mi takip ettin onu düzenle, toparla yayınla. Mülakat sorusu çözümlerini de yayınlayabilirsiniz.)
  • Bir blog veya medium hesabı açın. Ne öğrendi iseniz onu yazın. Basit bir dil ile ve mümkünse ingilizce (olmadı türkçe) ve bu yazıları linkedin , twitter gibi sosyal medialarda yayınlayın. (hem öğrenmenizi güçlendirir hem sizin görünürlüğünüzü artırır)
  • Github hesabı açın. Yaptıgınız projeleri oraya koyun. Onlara readme ekleyin.
  • Bir portfolia web sitesi açın ve yaptıklarının tek bir yerde birlestirip, tanıtın.
  • Yaptıgınız ornek projelerı yayınlayın. Örnegin heroku da yayınlayabilirsiniz.
  • Ingilizcenizi geliştirin, hayat boyu ingilizce ayakbağı olacak. Öğrenin kurtulun.Hem de ingilizce bilen adaylar cok daha rahat iş bulacaktır. (bariz olanı söylüyorum ama hatırlatma fayda var)
  • Topluluklara katılın, meetuplara gidin. En iyi iş network ile bulunur. En kolay ve iyi yardım iş networkunuzden bulunur.
  • Zorunlu stajınız varsa önemseyin. Stajınızı iyi bir yerde yapmaya çalışın ve orada da maaş alıyor gibi kendinizi gösterin.
  • Bol bol mülakata katılın. Bu mülakat heyecanı başka türlü geçmiyor.
  • Mülakata çağırılınca mutlaka firmayı araştırın. Sizin onlarla uyumlu yönlerinizi ön plana çıkarın. Yazılım bir takım oyunudur, iyi bir takım oyuncusu olduğunuza ikna edin, gösterin.
  • İyi bir okuldan diplomanız yoksa bu sizin sektöre girmek için daha çok çalışmanız gerektiğini gösterir. İyi İş bulabilirsiniz, umutsuz olmayın ancak bir dezavantaj ile oyuna başladınız ve sabırlı olup kendiniz geliştirin. Ben ve sektörün yaklaşık yarısı alaylı (kaynak:https://www.infoworld.com/article/2908474/stack-overflow-survey-finds-nearly-half-have-no-degree-in-computer-science.html)
  • Bulabiliyorsanız mentor bulun. Zaman zaman mentör ağları oluyor.
  • Öğrenme ve çalışma isteğinizi mülakatlarda göstermeye çalışın. Unutmayın herkes 0 dan başlıyor ve mülakatların ama tüm sıfırlar içinden biraz daha iyi olanı almak.

Ve sunu unutmayın. Tek kariyer yolu iş bulup, maaşlı çalışmak değil. Ben ilk işimi bulamadığımda kendi yazılım firmamı kurdum (kurduk.Ortaklarım vardı). 4 yıl boyunca orada çalıştıktan sonra o firmayı başarıya ulaştıramamış olsam da artık deneyimli bir yazılımcı idim ve daha kolay iş buldum. Artık upwork, armut gibi pazaryerleri var. Freelancer olmaya ek mobile uygulamalar geliştirip veya geliştirilmiş uygulamayı alıp store da yayınlayarak gelir ve deneyim elde etmeniz mümkün.


Cat Stevens (Veya Yusuf Islam) dan
bir parça ile bitirelim.
Look at me, I am old, but I’m happy

Sabredin küçük minionlar. Türkiyede tüm yollar b.ka cıkarken bu yolun solu selamettir. Sabrınızın mükafatını alacaksınız.

Bir cevap yazın